Satsa på fotboll

Fotboll är världens största sport. Det är också den sporten i världen som flest bettar på. Utbudet av matcher ökar hela tiden, och idag kan man betta på fotboll nästan varje dag, året om. När online betting dök upp på 90-talet så var det mest casino och poker som blev populärt. Svenska Spel hade då fortfarande en dominerande position inom sportbetting. Så småningom så började spelbolagen att utvecklas och utbudet ökade. Snart kunde inte Svenska Spel matcha spelbolagen på nätet, där man helt plötsligt kunde spela på division 4 matcher i fotboll.

Svenska spel har fortfarande monopol på betting i Sverige, dock ej på nätet. I och med att de stora spelbolagen online har licenser inom EU så är vinsterna skattefria för de som spelar hos dem. Svenska spel erbjuder även de många spel online, men de kan inte jämföra sig med alla de kampanjer och bonusar som spelsajter kan erbjuda. Fotboll är den sport som omsätter mest inom betting, både online och hos Svenska Spel.

Betting på fotboll

De vanligaste spelen är vinnarspel, man bettar helt enkelt på vilket lag som ska vinna en match. Det kan också vara långtidsspel, som att man tippar vilket lag som ska vinna VM eller Allsvenskan. Dessa vinnarspel tar som man kan räkna ut, mycket längre tid att vinna på. Man kan dela upp fotbollsbetting med pre game betting och livebetting. Pre game är bets som man måste lägga innan en match börjar, live betting görs under tiden en match håller på. Det går att bli framgångsrik inom båda dessa typer av betting. Det handlar mycket och kunskap och tajming. Att göra ordentlig research innan man väljer att satsa sina pengar är viktigt.

Om man bara går på rykten eller gammal historik så vinner man inte i längden. Ett lag som var framgångsrikt för 3 år sedan kan vara långt ner i tabellen idag. Därför gäller det att vara uppdaterad, gärna så nära som vad som hänt senaste timmarna. Det kan nämligen vara helt avgörande hur ett lag presterar efter vilka spelare som är med. Kanske har lagkaptenen blivit sjuk på morgonen innan en match, eller en viktig spelare har skadat sig på uppvärmningen. Oavsett vad som inträffar så handlar det om att kunna bedöma rimligheten. Rimligheten av vissa utfall i matchen. Om man är aktiv och kunnig så kan man även använda livebetting  som ett bra redskap för att minimera förluster och maximera vinster.

Hemma eller bortamatcher

Det finns mycket statistik kring hemma och bortamatcher. Inom svensk fotboll så är hemmaplan kanske ännu mer viktigt än i andra länder. Sverige är nämligen ett av länderna med flest konstgräsplaner i högsta ligan. De lag som har konstgräs på sin hemmaplan har ofta en stor fördel gentemot sina motståndare. Om motståndaren har sin hemmaplan på naturgräs så har givetvis de samma fördel när de spelar hemma. Kollar man på den spanska ligan och de lag som brukar dominera där, så är hemmaplan också viktig. Topplagen vinner runt 65-70% av sina matcher på ett år. Av dessa så är hemmamatcherna ofta runt 75-80% vinster.

Topplagen har således ganska låga odds när de spelar hemma, men det går att jobba med de oddsen. Flera av lagen har kanske 1.25 eller 1.30 i odds på en hemmamatch, pre game. Om man då istället avvaktar tills matchen har börjat, och det fortfarande står 0-0 så ökar oddsen lite grann, kanske upp mot 1.40. eller 1.50. Skulle det vara så att det står 0-0 även i andra halvlek så kan man komma upp i riktigt bra odds. Man vet att många topplag avgör matcher under de sista 15 minuterna. Det finns alltså en hel del tillfällen då man kan dubbla eller tredubbla oddsen för ett topplag, och samtidigt inte riskera mer än man gjorde innan matchen. Detta genom att jobba med livebetting aktivt.

Spelformer fotbollsbetting

Förutom vinnarspel så finns det många olika spelformer att välja på. Över/under brukar vara en populär spelform. Det kan handla om över/under antal mål, eller hörnor. Det kan också vara över/under antal gula kort eller frisparkar. Rätt resultat vid full tid och i halvtid är också spelformer som går att spela på. Om man spelar via Svenska Spel så finns det Stryktipset och Måltipset som är fotbollsbetting. Stryktipset handlar om att tippa utgången av 13 fotbollsmatcher. På måltipset så gäller det att hitta de 8 mest målrika matcherna bland 30 olika matcher. Vinsterna i dessa spel baseras på omsättningen. Stryktipset är det spel som är mest förknippat med fotboll i Sverige, genom tiderna.

Under 70-, 80- och 90-talet så var Tipsextra ett svenskt TV-program som hade fokus kring fotboll och stryktipset. Främst engelsk fotboll där det också fanns något som kallades pling i rutan. Det var alltid en match av de 13 på stryktipset som direktsändes i TV. De andra 12 matcherna hade man koll på och om det blev mål i någon av de andra matcherna så plingade det till. Sedan dök det upp i övre delen av tv:n vilken match det var och vilka som gjort mål. Man kan fortfarande tippa på stryktipset, idag är det dock inte något TV-program med fokus på tipset. När man tippar så kan man välja 1, X eller 2 på varje match.

En 1:a betyder att hemmalaget vinner, X oavgjort och 2:a är vinst för bortalaget. Man kan dessutom gardera matcher genom att sätta 1X eller X2. Det kostar dock mer pengar. Det går även att helgardera med 1X2. Antalet garderingar multipliceras med varandra, och de bestämmer sedan kostnaden för spelet. Stryktipset är en mycket populär variant av betting på fotboll.