Satsa på golf

Golf kan kännas som en ovanlig sport att betta på. Innan online bettingen tog fart så var det i princip omöjligt att betta på golf i Sverige. Svenska spel har ju under lång tid haft ensamrätt på betting i Sverige, men när spelsajterna på internet växte fram så ökade utbudet på golfbetting. Golf har ju länge varit känd som en gentlemannasport, dock så vet man att betting förekommit mellan spelare själva. Kanske inte på proffstourerna, men när man gått en runda med bekanta så kan det ha slagits vad om vissa summor.

Lasse Åberg gjorde ju en känd film som hette ”Den ofrivillige golfaren”, där porträtterades en golfbanedirektör som en ruffig typ. Det handlade ju där om höga summor då man slog vad om vem som skulle vinna. Denna typ av film är dock uppenbart underhållning och ska inte förknippas med den riktiga sporten. Mer än kanske att den tog upp fördomar kring sporten och de som spelar. Golf på elitnivå däremot är extremt uppstyrt och väldigt regelstyrt. Det är här man hittar möjligheten till golfbetting. Vissa spelsajter satsar mer än andra på golf. Därför kan utbudet variera ganska mycket. Under de stora Major-turneringarna så brukar dock de flesta spelsajter erbjuda spel.

Golfbetting i världen

Golfen har två riktigt stora tourer där de flesta av de största spelarna deltar. Detta gäller både män och kvinnor. USA touren, som heter PGA tour för herrar och LPGA för kvinnor. Dessutom så finns Europatouren. För att få spela på dessa tourer så krävs att man kvalar in till dem. Det gör man genom att spela bra i turneringar och att kvala i rena kvaltävlingar. Man kan också i vissa fall få wildcard och bli inbjuden som spelare. Om man spelar på en av dessa tourer så finns det ett visst antal tävlingar som man kan delta i.

Förutom tourens egna tävlingar så kan alla spelare på dessa tourer spela i Major-tävlingarna. Dessa tävlingar anordnas gemensamt av tourerna. Ser man till världsrankingen så brukar det variera var de bästa spelarna håller till. Ibland ligger PGA tour spelare högt, ibland Europatour-spelare. Europa och USA möts dessutom i Ryder Cup och Solheim Cup, där man tävlar om vilken tour som är bäst. Vid dessa evenemang så ökar bettingen inom golf. Annars så verkar bettingen på Europatouren vara mer populär bland svenska bettingproffs. Det kanske är så att det är lättare att hålla koll på spelarna, och göra sin research på europeisk mark.

Att tänka på vid golfbetting

Golf handlar mycket om form, kanske ännu mer än inom lagsporter. Här är ju utövaren ensam i spelet, och om dagsformen inte är där så blir det svårt att vinna. Tiger Woods anses av många golfexperter vara den bäste golfspelaren genom tiderna. När han var som mest framgångsrik så vann han tävlingar, fast han inte var i toppform. Denna typ av spelare kan man se inom vissa individuella sporter som tennis, golf och bordtennis. Toppspelare inom golf placerar sig ofta bra, men att vinna flera tävlingar i rad är inte så vanligt.

Man kan vinna flera tävlingar på ett år, men när det kommer till golfbetting så är vinnarspel svårt. Det kan vara så att en spelare vunnit en tävling veckan innan och han verkar vara i toppform. Det kan då ha lett till att spelaren fått göra fler intervjuer och förberedelserna för nästa tävling blivit sämre. Därför kanske spelaren inte vinner igen, trots bra form. Då kan man betta på annat än vinnarspel. Man kan tippa på att en spelare slutar topp 5 eller topp 20 i en tävling. Man kan betta på att en spelare blir bäste amerikan eller svensk i en tävling. Det går att hitta bets på över/under antal slag på första rundan och så vidare. Utbudet av spel varierar beroende på spelbolag. Gillar man golfbetting så får man leta upp de spelsajter som riktar in sig mot golf. Där hittar man det största utbudet och de bästa spelen.

Golfstatistik och historik

Ser man till spelare som är rankade högt i världen, så har de ofta en jämn hög nivå. Det är sällan de missar ”cutten” och de hamnar på prispengar i princip varje tävling. Genom att kolla upp statistik och historik så kan man dock se var de har haft det lättare och var de går tyngre för dem. Det kan handla om banor eller länder. En svensk golfspelare vid namn Jesper Parnevik var under sin karriär ofta väldigt framgångsrik när han spelade i Sverige och i England. Trots att han var bosatt i USA så kom de största framgångarna i Sverige och England. Dessutom så kunde han placera sig högt ena veckan i en stor tävling, för att nästa vecka hamna långt ner i en tävling han borde vinna enligt rankingen. Det kan ha berott på yttre omständigheter. Nu har Parnevik en realityshow bland annat.

När man bettar på golf så gäller det att göra sin research just kring statistik och hur det gått historiskt i vissa tävlingar. Under lång tid så var det inge svensk manlig spelare som vunnit en Major-tävling. Därför var ofta oddsen höga på de svenska spelarna, trots att de visat upp bra form. 2016 van Henrik Stensson som förste svensk spelare en herrmajor. Efter det så har spärren släppt, och det är bara en tidsfråga innan det sker igen. Under den period då Stensson spelade som bäst så placerad han sig topp 10 i tävling efter tävling. Detta var ett perfekt för de som bettade på golf. Man visste att Stensson skulle komma högt, så han var ett säkert spel. Efter en period så fick han en skada i ryggen och formen sjönk. Då blev spelet mer svajigt, och den säkra topp 10 spelaren blev mindre säker. Det måste man tänka på vid golfbetting.