Satsa på trav

I Sverige är travsporten bland de mest populära sporterna att tippa på. I en del andra länder så är galopp den hästsport som anses mest prestigefylld, men i Sverige och Norden så är travet större. ATG har under många år varit det spelbolag som har ensamrätt på betting kring svenskt trav. Vissa andra spelbolag har försökt ge sig in i matchen, men inte lyckats.

I framtiden så är det dock troligt att spelbolaget ATG får dela med sig av travsporten även till andra spelbolag. Än så länge så kan man dock tacka ATG för att travsporten faktiskt är så stor som den är. Deras verksamhet ger tillbaka pengar till travbanorna runt om i Sverige, och håller på det sättet liv i sporten. Det finns många olika typer av spel på trav där några är mer populära än andra.

Spel på trav

De vanligaste spelen på trav är V75 och dagens dubbel. V75 anordnas oftast en gång i veckan, förutom vid speciella tillfällen. Dagens dubbel anordnas som det låter, varje dag. För att förtydliga några av spelen som ATG erbjuder så kan man dela upp dem så här:

  • V75, V86, V64

Dessa spel är vinnarspel. Man ska hitta den vinnande hästen i flera lopp. Utifrån siffrorna så kan man se hur många lopp det gäller och hur många rätt man ska ha för att vinna. V75 innebär 7 lopp och man vinner om man har mellan 7 och 5 rätt. 86 således 8 lopp och man måste ha minst 6 rätt. V64 är då 6 lopp där man ska ha minst 4 rätt. Vinsterna beräknas utifrån omsättning på spelen. Ungefär 60% av omsättningen går tillbaka till spelarna i vinster. Så om det spelas för 100 miljoner så får spelarna dela på 60 miljoner i vinster.

  • Vinnare, Plats, Dagens dubbel

Dessa spel baseras på odds. Oddssättaren bedömer hästarna innan loppen startar och man satsar på de som man tycker har rimliga odds. Vinnare är som det låter, man tippar vilken häst som ska vinna ett visst lopp. Plats handlar om att hitta en häst som kommer topp 3 i loppet. Platsspel ger alltid lite sämre odds än vinnare, då det anses lättare att tippa plats än vinnare. Dagens dubbel handlar om att tipp två vinnare i två lopp. Deras odds multipliceras sedan med varandra och man får vinst efter hur mycket man satsar, gånger oddset.

  • V3, V4, V5

Dessa spel ligger ofta både på trav och galopp. De kan även ingå som delar av en V75 omgång eller V86. Här handlar det om att tippa vinnare, och bara vinnare. 3 av 3, 4 av 4 eller 5 av 5, inget annat ger vinst. Vinsten baseras även här på omsättningen. Ju fler som spelar, desto högre vinster.

Att bli bra på trav

De som spelar ofta på trav anser att det är en hel vetenskap att satsa på trav. Man behöver göra ordentlig research innan varje tävling. Dessutom så behöver man hålla koll på kuskar och de yttre förhållandena som gäller för dagen. För att göra detta så kan man hitta information på lite olika ställen. Dels så finns det en hel del papperstidningar som erbjuder info kring trav och galopp. Dessa brukar säljas i de butiker som är ATG ombud och erbjuder spel på hästar. Även välsorterade kiosker kan ha dessa tidningar. De som köper dessa brukar gå igenom dem in i minsta detalj, och det kan också påverka oddsen i viss mån.

Om en tidning har trissat upp snacket kring en viss häst, så kanske oddssättaren tar del av detta. Det kan göra att oddsen blir lägre på vissa hästar trots att de inte visat bra form. Just form är något som hästarna bör bedömas efter. Det är också nackdelen med papperstidningarna. De trycks ofta ett par dagar innan de stora V75 tävlingarna, och mycket kan förändras på några dagar. Erfarenhet, tajming och kunskap är de viktigaste egenskaperna för att bli bra på trav. Detta får man dels genom att spela själv och genom att läsa på kring spelen. Därför kan travforum på nätet vara viktigare än papperstidningar.

Man kan ju skriva på dessa forum via sin telefon, vilket gör det möjligt att sitta på travbanan och skriva. Innan varje tävling så får hästarna värma upp på banan. Denna ”värmning” är otroligt avgörande för hur loppet sedan går. Om man har ett tränat öga så kan man bedöma hästens dagsform via denna värmning. Därför handlar det om att ha tajming innan man lägger in sitt tips och sina bets. Om man kan få bra info kring värmningen så ger det stora fördelar när man ska tippa.

Tillgängligheten ökade vinsterna

Något som har gjort travsporten så populär i Sverige är tillgängligheten. Förr ansågs det lite jobbigt att satsa på trav. Man var tvungen att gå till ett ATG ombud och där var det inte självklart hur man fyllde i travkupongen och så vidare. Om man inte blev upplärd av någon i sin närhet så var det inget man sysslade med. Sedan började vinsterna på V75 öka, och snacket kring det ökade i landet. I samband med det så lanserades ”Harry Boy”.

Harry Boy är ett slumpvis framtaget system som tar ut favoriterna i varje lopp, blandat med några skrällhästar. Detta gjorde att man kunde gå in hos ATG ombudet och säga: -En Harry Boy 50 kronor tack. Det blev enkelt att vara med i spelet. Omsättningen ökade, och då också vinsterna. Idag är det så tillgängligt att man till och med kan köpa en Harry Boy i matbutiken. Så vill man vara med och spela om de stora vinsterna så räcker det att kunna, ”En Harry Boy, tack”.

En sport som inte är lika stor i Sverige men ändå är rätt lik spelen på trav är hundkapplöpning, läs mer om detta här hos experterna på Hundkapplöpning.se.

/https://bettingtips.nu/