Satsa på volleyboll

Volleyboll har två inriktningar som har plats i OS. Dels den klassiska volleybollen med 6 spelare, dels den mer spektakulära beachvolleybollen. Dessa två kan tyckas vara likadana, bara att det är färre spelare i beachvarianten. Dock är det än så länge ingen som har lyckats ta sig upp i världseliten i båda sporterna. Konkurrensen är helt enkelt så stor att man måste satsa helhjärtat på en av sporterna för att lyckas.

I Sverige så är inte Volleyboll någon av de största sporterna om man ser till aktiva utövare. Dock spelas det flitigt i skolor, och skulle föreningar runt om i landet satsa så finns det möjligheter att sporten blir större i Sverige. Ser man internationellt sätt så bedöms Volleyboll vara en av de mest utövade sporterna. Det är även på topp 20 listan över världens populäraste sporter, baserat på sportnyheter över världen. I Sverige  kan vi ibland ha lite förutfattade meningar om ”mindre” sporter, men Volleyboll är definitivt inte en lite sport.

Sverige må ha bandy eller innebandy som mer populära sporter, men de är inte i närheten av Volleyboll. Både Sydamerika och Asien har stora ligor inom Volleyboll. I Europa så är det Spanien, Italien och Ryssland som är de dominerande länderna.

Volleyboll och Beachvolleyboll

I ”vanlig” Volleyboll så spelar man 6 mot 6 på en rektangulär plan som är 18X9 meter stor. I Beachvolleyboll så spelar man 2 mot 2 på en plan som är 16X8 meter. Det är alltså större yta per person i beachvolleyboll. Volleyboll är en skapad sport, man har alltså räknat ut hur den ska fungera, det är inget som naturligt växt fram likt fotboll. Volleyboll och basket är sporter som är uppfunna för att ha sporter att utöva inomhus på vintern. Båda sporterna är dock med i Sommar-OS, istället för vinter-OS som de kanske borde. När man skapade sporten så skulle det också vara en sport med liten risk för våld.

I Volleyboll så är det ju ingen kroppskontakt, däremot så kan man ju få bollen slagen i ansiktet. Det är dock ingen större skaderisk. Meningen med sporten var också att den skulle vara intressant för publik. Beachvolleybollen växte fram på stränderna i USA under 1920-talet. Den spelades sedan som en fritidssport fram till 1970-talet då det blev mer organiserat. Man började anordna turneringar med prispengar och 1978 hölls det första svenska mästerskapet. Beachvolley spelas med en långsammare boll för att kompensera den stora ytan som två spelare ska täcka. 1996 fanns beachvolleyboll med på OS för första gången.

Spelet Volleyboll

När man ska betta på volleyboll så krävs det att man förstår sig på spelet. Det är samma sak som med de andra sporterna man bettar på, man måste göra sin research. Därför gäller det också att hitta spelbolag och spelsajter som har ett bra utbud för Volleyboll. De mindre spelsajterna kanske mest fokuserar kring de största sporterna, men om man letar så hittar man bra sajter även för Volleyboll. Med tanke på att spelet uppskattningsvis har 200 miljoner utövare runt om i världen så finns det många med mycket kunskap kring sporten. I Sverige så är det ingen ren proffsliga, även om många spelare får ersättning för att spela.

Svenska proffsspelare brukar söka sig till södra Europa för att tjäna lite pengar på sporten. När man tänker på volleyboll så tänker man ofta långa människor, lite samma som med basket. Det är självklart en fördel i spelet att vara lång för att kunna blockera framme vid nätet. Men det krävs även snabba spelare som agerar som passare i spelet. Dessa spelare brukar vara lite kortare, runt medellängd. Om man söker på nätet kring volleyboll så kommer en beskrivning på hur en bollduell går till:

1 Serve

2 Mottagning

3 Passning

4 Smash

5 Block

Denna bollduell kan gå väldigt fort. Det är däremot minst lika vanligt att spelet böljar fram och tillbaka flera gånger innan bollen nuddar marken och det delas ut poäng. Spelet är fartfyllt, vilket ofta är det som lockar publiken att komma på matcherna. Det gäller för lagen att komma först till 25, och man ska ha 2 poängs marginal. Gör man det så vinner man ett set. Det gäller att vinna 3 set för att vinna matchen. Skulle det stå 2-2 i set så spelas sista setet till 15. I vissa mindre turneringar eller tävlingar så finns det matcher som spelas bäst av 3 set istället för bäst av 5. Beachvolleyboll brukar däremot alltid spelas med 3 set. De första 2 seten spelas till 21 och skiljesetet går till 15.

Betting på Volleyboll

Eftersom sporten är stor i många delar av världen så finns det ofta matcher eller turneringar som är igång. Under vintertid så är det de stora europeiska ligorna som ligger i fokus för bettingen. Under sommaren så spelas det en del mästerskap samt att flertalet asiatiska ligor spelas. Om man vill börja med volleybollbetting så är tipset att starta med en liga i taget. Sätta sig in ordentligt i vilka lag och spelare som är framgångsrika. Tittar man på bettingsajterna så är volleybollbettingen ganska lik andra lagsporter.

Man kan betta på vinnare av första set, över/under antal poäng. Givetvis finns det vinnarspel och långtidsspel på vilket lag som vinner en liga eller ett mästerskap. Hos de ”svenska” bettingsajterna så ökar utbudet i samband med de stora mästerskapen. Då dyker även beachvolleyboll upp som ett spelbart alternativ. Gör man ordentlig research och sätter sig in i spelet så blir bettingen mycket mer begriplig. När man väl gör det så märker man att betting på Volleyboll kan vara otroligt spännande och underhållande.